Изкуство и Общество

Германски град обвини българите за бедността си

Гелзенкирхен е смятан за най-бедния град в Германия – поне що се отнася до средния доход на глава от населението. Жителите на този 260-хиляден град в Рурската област получават средно 16 274 евро годишно след отчисление на данъци, здравни, пенсионни и социални осигуровки. Средният нетен доход в Германия възлиза на 21 600 евро годишно, съобщи тези дни порталът derwesten.de.

„Бежанци, но и много българи и румънци“

В Гелзенкирхен си имат обяснение за този негативен рекорд. „В случая става дума за средностатистическа стойност, пресмятана въз основа на доходите на всеки един жител на града – като започнем от бебетата и стигнем до старците. Освен това в нашия град живеят около 13 000 души, които поради личната си ситуация нямат никакви доходи – бежанци, но и много българи и румънци“, обяснява пред електронното издание Мартин Шулман, говорител на община Гелзенкирхен.

Шулман бърза да добави, че заради свободата на придвижване в рамките на ЕС българите и румънците естествено имат пълното право да се заселят в Гелзенкирхен. Но това сваляло средностатистическия доход в града: „Ако извадим горепосочената група от статистиката, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин“, посочва Шулман.

От всичко това обаче не следва, че жителите на Гелзенкирхен едва свързват двата края, казва още говорителят и уточнява, че наемите и разходите за живот в града са изгодни. „В нашия град човек може да живее добре с малко пари…