База Данни Картини

Джевдет Чакъров: В Бюджет 2018 няма дефинирани политики в контекста на реформи, които да подобрят стандарта ни на живот

Джевдет Чакъров: В Бюджет 2018 няма дефинирани политики в контекста на реформи, които да подобрят стандарта ни на живот

 

 

Джевдет Чакъров, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Оценката му за Бюджет 2018.

    „Как ще живеем с Бюджет 2018 – по-добре, по-зле или както досега?”, попита водещата Клара Маринова. Джевдет Чакъров отговори, че е съвсем нормално да искаме да живеем по-добре и обществените системи да се подобряват. Това обаче едва ли ще се случи. Той продължи, че от трибуната на Народното събрание колегите му са изтъкнали, че няма ясно дефинирани политики в контекста на реформи, които да подобрят стандарта на живот на всички. Народният представител беше категоричен, че е необходима да има реформи в много сфери, които да бъдат извършени с решимост и политическа воля.

Бюджетът на Здравната каса. Какви реформи са необходими в сферата на здравеопазването?

   Джевдет Чакъров беше категоричен, че повече пари се дават, но за система, в която не са предвидени никакви реформи. Фактът, че се дават повече пари, в никакъв случай не гарантира по-голяма ефективност и по-добро функциониране на системата. Народният представител сподели очакванията си да продължи недоволството както от страна на пациентите, така и от страна на медицинския персонал. „Реформите в здравеопазването достатъчно много закъсняха и всички ние трябва да носим нашата отговорност. Политиците сме длъжници на системата на здравеопазването и най-вече тези от управляващото мнозинство и управляващите коалиции и партии!”, категоричен бе народният представител.

   „Защо се случи така, че като че ли здравеопазването най-много пострада от неразумни реформи, защото там реформи ставаха, но до такава степен се реформира здравеопазването, че то загуби своя облик?”, попита водещата Клара Маринова. Джевдет Чакъров отговори, че още в началото на прехода хора с широк опит в чужбина са предупредили, че трябва да бъдем много внимателни в две сфери – образованието и здравеопазването. Той продължи, че трябва да се променят пропорциите между извънболничната и доболничната помощ, както и да се прекрати монополът на Здравната каса. В Бюджет 2018 обаче не се залага сериозна промяна в това отношение. Народният представител обясни, че ако лечебният процес се изнесе в доболничната помощ тя ще бъде много по-ефективна и по отношение на постигане на целите на лечебния процес, и по отношение на финансовия ресурс, който ще се използва много по-ефективно. Трябва да се заложи на профилактиката в доболничната помощ, на продължителното обучение на медицинския персонал.

   „Смятате ли предложението на БСП болничните заведения да престанат да бъдат търговски дружества за уместно?”, попита водещата Клара Маринова. Джевдет Чакъров отговори, че има логика в това предложение, но то трябва да бъде обсъдено много внимателно. Той наблегна на това, че е много важно да имаме електронно здравеопазване, за да има пълна информираност с оглед пресичане на недобри практики с които се източват средства от здравеопазването.

    Водещата помоли своя събеседник да коментира проблема с изваждането на лекарства от позитивния списък и препродаването на лекарства в чужбина. Джевдет Чакъров беше категоричен, че трябва да се направи така, че лекарствата да са достатъчни и да достигат до хората, които се нуждаят от съответното лечение. Трябва да се прегледа законодателството и да се намери правната рамка, така че този казус да бъде положително решен. „Нормално е да има интереси, но държавата и всички субекти, които носят отговорност, трябва да бъдат на мястото си!”, категоричен бе народният представител.

Вотът на недоверие към правителството.

   „Аритметиката показва, че този вот на недоверие няма да мине. Защо ще го внасяте, какво искате да реализирате с него?”, попита водещата Клара Маринова. Джевдет Чакъров отговори, че всеки един вот на недоверие предполага сериозни дискусии и дебати. В тях ДПС ще представи своите позиции за различните политики.

   Джевдет Чакъров беше категоричен, че има още един много важен проблем, свързан с управляващата коалиция и той е наличието на националистите в нея. Той беше категоричен, че това е недопустимо. Народният представител даде примери с доста европейски държави, където ясно е било заявено, че националисти няма да бъдат допускани до властта и дори се е стигало до коалиции между партии с доста различно позициониране в политическия спектър. А в България партия членка на ЕНП управлява заедно с националистите.

   „”За да се демонтира управлението у нас трябва да има добри механици” според Цвета Караянчева. Има ли добри механици и има ли подходящи условия, има ли достатъчно парламентарни гласове за този вот на недоверие?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не трябва да елементаризираме разговора, а в страната ни има достатъчно системни и демократични партии. „Има и в структурите на Европейските социалисти, и при ЕНП. Ние сме в либералното пространство. При консерваторите също системни партии би трябвало да членуват от нашата страна. Това са партиите, които се възприемат и споделят европейската ценностна система и демократичните принципи и идеология. Това е изходът и перспективата, към която трябва да се придържаме!”, завърши Джевдет Чакъров разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 9 ноември 2017 г.