Бизнес и Политика

Как западни фирми експлоатират източноевропейците

Benetton, Esprit, Armani, Dolce & Gabbanа, H&M – познавате ги, нали? Но знаете ли, че произвеждат стоките си във фабрики в Източна Европа, където заплащането и условията на труд са често под човешкото достойнство? Разтърсващи разкрития от един сенчест свят: „Казах на началничката, че не мога да дишам край тази машина, пише Deutsche Welle. Температурите във фабриката и бездруго са около 30 градуса, а когато работим с тази машина, става още по-горещо“, разказва една жена, която изкарва прехраната си в текстилна фабрика в Сърбия. Началничката изслушала оплакването ѝ, след което насочила вентилационната тръба на машината право в лицето ѝ и казала: „Това си е ваш проблем. На който не му изнася – да си тръгва. Навън има достатъчно хора, които чакат да заемат вашите места. Вратата е ей там!“.

И още един потресаващ разказ: работничка описва как ръководството на фирмата ги накарало да съберат пари за апарат за мерене на кръвното налягане, за да могат сами да си помагат, когато някоя от жените изпадне в безсъзнание.

И двете работнички искат да останат анонимни. Същото важи и за всички останали жени, имали смелостта да споделят мъката си пред експертите от „Кампанията за чисто облекло“ (CCC). Нищо чудно, че не желаят имената им да бъдат споменавани – всички те се опасяват да не загубят работното си място. Защото си е истински късмет да имаш работа в страна като Сърбия, където безработицата достига 16%, а сред младите хор…