Изкуство и Общество

Експерт: Русия се цели в Балканите, САЩ трябва да се намесят

Американската администрация и лично президентът Доналд Тръмп трябва спешно да се намесят и да запазят мира и стабилността на Балканите. Това пише в последния брой на списанието на „Съвета за международни отношения“ експертът и бивш дипломат Даниел Сървър.

Според него „една от основните причини за нестабилността е намесата на Русия, която се противопостявя на прозападното и продемократичното развитие на тази част от Европа“.

Той не очаква нова голяма война в района на Западните Балкани, но не изключва прояви на насилие от страна на екстремистите в Албания, Македония и Сърбия, които биха могли да доведат до нова вълна от етническо прочистване, престъпления срещу човечеството, промяна на границите, ислямска радикализация, както и колапс на сегашните институции в региона.

Даниел Сървър призовава за по-мощна намеса и на западната дипломация, за да се предотврати евентуално нов хаос в тази част на Балканите. Нужна е и по-активна намеса от страна на САЩ, казва още той.

„Това може да бъде една нова американска инициатива, отнасяща се само до най-важните въпроси – конституционната реформа в Босна и Херцеговина, статута на Косово и въпросът за името на Република Македония“, пояснява експертът и подчертава:

Двете най-лесни мишени на руското влияние в Западните Балкани са Република Сръбска и Република Македония.

„Русия ще направи абсолютно всичко, което може, за да попречи на присъединяванет…