Изкуство и Общество

Атакуваха турски войници в Сирия

Турски войници, разположени в северозападната част на Сирия, станаха мишена на артилерийски огън, съобщи Анадолската агенция. Няма пострадали военнослужещи или цивилни.

Атакуван е наблюдателен пункт, а снарядите са изстреляни от Африн, който е под контрола на Сирийския демократичен съюз (PYD), който Анкара възприема като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия.

Един от снарядите е паднал на сто метра от наблюдателен пункт на турските въоръжени сили, позициониран в провинция Идлиб. Турски военни бяха дислоцирани там като част от споразумението за деескалационни зони, постигнато между Турция, Иран и Русия.

В Астана страните се договориха Турция да изгради 12 пункта за наблюдения в тези зони като част от усилията за намаляване на напрежението в Сирия, която от 2011 година е в гражданска война.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турската армия е твърдо решена да елиминира всички директни заплахи към националната сигурност на страната. Анкара остро се противопоставя на възможността кюрдски бойци да се установят трайно близо до границите.