Изкуство и Общество

Политическите преговори в Германия се провалиха

Политическата безизходица в Германия се задълбочи. Преговорите между консервативния блок на Ангела Меркел, „Свободните демократи“ и „Зелените“ за управляваща коалиция се провалиха, съобщиха немските медии.

„Свободните демократи“ се оттеглиха от предварителните преговори късно снощи. „По-добре е да не се управлява, отколкото да се управлява лошо“, каза пред медиите в столицата Берлин лидерът на движението Кристиан Линднер.

Между трите политически сили обаче има сериозни различия, особено по въпросите за миграцията, финансите и климата. За първи път в Германия се очаква да бъде сформирана коалиция от три управляващи партии. До този момент моделът бе с две големи политически сили, които управляват заедно.

Политическият диалог обаче е поставен под въпрос, защото либералите не са готови за отстъпки и по всичко личи, че не искат да управляват на всяка цена. Ангела Меркел изрази съжаление за провала на преговорите за управляваща коалиция.

Меркел каза, че ще се срещне с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със „Свободните демократи“ и „Зелените“. „Като канцлер ще направя всичко възможно страната да се управлявана добре в трудните седмици, които предстоят“, подчерта Меркел.