Изкуство и Общество

Робърт Мугабе не подаде оставка

93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе не отговори на очакванията да подаде оставка по време на обръщението си към нацията, което направи в неделя вечерта.

По-рано управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт го свали от председателския му пост и му даде срок да подаде оставка като държавен глава – в противен случай ще започне импийчмънт.

Мугабе, който от сряда е под домашен арест, каза, че възнамерява да председателства конгреса на партията през декември, макар на практика да не е ясно как това може да стане, след като беше свален, съобщи Би Ти Ви.

Събитията от тази седмица не са заплаха за конституцията или за властта му, смята Мугабе. Той допълни, че приема критиката на собствената си партия, военните и народа, без обаче да коментира възможността да се оттегли от президентския пост.

На заседанието на партията в неделя за нов неин лидер беше определен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му под натиска на първата дама. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в страната и доведе до намесата на военните.