Изкуство и Общество

Хора са кацнали на Марс, но от НАСА изтрили записа

Човешки крак е стъпил на Марс още през 1979 година, но от американската космическа агенция НАСА са изтрили записа. Това твърди бивша служителка в агенцията.

Жената, представила се като Джаки, твърди, че е видяла с очите си как шестима астронавти стъпват на „червената планета“. Дамата заяви, че е имала достъп до системи, с които е била заснета мисията.

„Кадрите трябваше да бъдат показани на света, но от НАСА взеха решение да ги изтрият“, разказва жената. Думите й събудиха въображението на конспиративните теоретици.

Някои обаче веднага побързаха да я опровергаят, посочвайки, че това е невъзможно – особено преди десетилетия. Колонизирането на Марс е мечта на физици като Стивън Хокинг, според когото това е единственият шанс човечеството да оцелее.

След първото прелитане край планетата, направено от Маринър 4 през 1965 година, се предполага, че на повърхността на Марс има вода. Преди две години от НАСА обявява, че разполагат с доказателства за това. От всички планети, подобни на Земята, Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот.