Изкуство и Общество

Путин: Няма решение за Сирия без отстъпки от всички

Уреждането на кризата в Сирия изисква отстъпки от всички, в това число и от нейното правителство. Това заяви руският президент Владимир Путин в началото на тристранната среща на върха за Сирия в Сочи.

Освен Путин, в срещата участват президентите на Иран и Турция – Хасан Рохани и Реджеп Ердоган.

„Сирийският народ е този, който ще определи сам своето бъдеще. Очевидно е, че процесът няма да бъде прост и ще изисква компромиси и отстъпки от всички участници, в това число и от сирийското правителство“, каза Путин и увери, че Москва, Техеран и Анкара ще положат активни усилия, за да направят тази работа възможно най-продуктивна.

Русия, Иран и Турция успяха да избегнат разпадането на Сирия, допълни Путин. Той каза, че е бил достигнат нов етап в сирийската криза и че мащабните бойни действия срещу терористите приключват.

„Благодарение на усилията на Русия, на Иран и Турция бе избегнато разпадането на Сирия, не беше допуснато тя да бъде превзета от международни терористи, бе избегната хуманитарната катастрофа“, каза още стопанинът на Кремъл.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че външната намеса в конфликта в Сирия трябва да престане и че чуждото военно присъствие в страната може да бъде приемливо само по покана на сирийското правителство.

Рохани не посочи конкретна страна. Той каза на колегите си, че сега е важно да се изкоренят последните терористични клетки в и почвата да бъде подготвен…