Бизнес и Политика

Стокообменът на България с Бавария е нараснал 7 пъти

В началото на 2017 г. България заема 4-о място по значимост като търговски партньор за Бавария в Югоизточна Европа, а стокообменът ни вече приближава 1 млрд. евро годишно. Увеличението е повече от седем пъти от 2000 г. до сега. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Франц Йозеф Пширер, държавен секретар в Баварското Държавно министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите.

България е ценен външнотърговски партньор на Бавария, подчерта държавният секретар Пширер и обърна внимание на перспективите за увеличаване на инвестициите и мерки за стимулиране на стокообмена. От своя страна зам.-министър Манолев допълни, че цифрите показват, че България се утвърждава като важен пазар и доставчик с постоянен ръст на експорта за Бавария и изрази надежда това да е аргумент и други немски компании да предпочетат партньорство с нашата страна. „В областта на търговията за нас е важно разширяване на присъствието на български продукти на баварския пазар в перспективни сектори, като електроника и електротехника, машиностроене, ХВП, химическа промишленост, селско стопанство и др.“, каза Александър Манолев. Двамата се договориха през лятото на 2018 г. да бъде организиран бизнес форум в България с представители на баварския бизнес.

Зам.-министър Манолев представи възможностите за инвестиции в България и покани баварски компании да посетят страната ни. Това стана по време на среща с ръководс…