Изкуство и Общество

Обрат в Берлин: Социалдемократите искат преговори (СНИМКИ)

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е готова за коалиционни преговори с други партии, за да помогне за намиране на изход от ситуацията, до която доведе неуспехът на канцлера Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство. Новината съобщи Reuters, цитирайки генералния секретар на партията Хубертус Хайл.

Решението на ГСДП, която заяви, че ще излезе в опозиция, след като на изборите през септември отбеляза най-слабия си резултат след Втората световна война, намалява вероятността да се наложи произвеждането на нови избори, които могат да повлияят негативно на най-голямата икономика в ЕС.

Хайл обаче не съобщи с кои партии ще преговаря ГСДП, нито дали те искат да участват в управляваща коалиция, или просто ще осигуряват парламентарна подкрепа на правителство на малцинството, водено от Меркел.

ГСДП е изложена на нарастващ натиск да се откаже от съпротивата си срещу участие в широка коалиция с консервативните Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС).

Социалдемократите участваха в широка коалиция с консерваторите от 2013 г., но лидерът им Мартин Шулц заяви, че партията трябва да се вслуша във волята на гласоподавателите си и да премине в опозиция.