Изкуство и Общество

Официално: смяна на властта в Хараре (СНИМКИ)

Емерсън Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве пред десетки хиляди възторжени поддръжници на националния стадион в столицата Хараре. Церемонията официално и окончателно приключи 37-годишното управление на Робърт Мугабе, предаде Reuters.

Пред множеството 75-годишният Мнангагва, бивш шеф по сигурността, наричан още „Крокодила“, се закле да спазва конституцията и законите на Зимбабве и да брани правата на неговите 16 милиона граждани.

Мнангагва поема управлението на една разорена страна три дни след историческата оставка на най-възрастния действащ държавен глава на планетата – 93-годишният Мугабе, който се оттегли под натиска на армията и на уличните протести.

От ранни зори жителите на столицата се тълпяха пред вратите на стадиона, за да приветстват новия президент. „Благодарим на нашите войници“ и „Народът каза думата си“ се четеше по транспарантите на церемонията.

Тези думи каза самият Мнангагва в сряда пред хилядите привърженици, стекли се пред централата на управляващата партия „Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ (ЗАНУ-ПФ).