Изкуство и Общество

Шулц: Ще преговаряме!

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че тя ще се включи в разговорите за преодоляване на политическата криза, съобщиха немските медии.

Социалистите управляваха с Ангела Меркел, но на последните парламентарни избори посочиха, че няма да участват в коалиция с Християндемократическия съюз. Това обаче може да се промени.

Меркел, Свободните демократи и „зелените“ започнаха преговори, но без резултат. Свободните демократи обявиха, че няма смисъл от преговорите, защото има големи различия между тях и те не са готови на компромиси.

Мартин Шулц заяви, че неговата партия е готова да обсъжда много открито как може да допринесе за сформирането на ново правителство. Той посочи, че ръководството на партията е взело това решение заради чувството си на отговорност пред Германия и Европа след провала на усилията за съставяне на коалиция.

Шулц отбеляза, че неговата партия е решила да направи преоценка на позицията си след вчерашната среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер, на която той призова всички основни политически партии към преговори, след като Меркел не успя да състави кабинет.