Бизнес и Политика

По-сигурни правила при електронните разплащания

Новите правила са приети днес от ЕК като с тях се прилага втората директива на ЕС за платежните услуги, която цели модернизиране на платежните услуги в рамките на ЕС, разширяване на възможностите на европейския пазар и електронната търговия. Основната цел на новите правила е да защити личните данни на потребителите и да повиши доверието им при извършването на електронни плащания.

Очаква се доставчиците на платежни услуги  да бъдат задължени да правят т.нар. задълбочено установяване на идентичността на клиента, с цел защита от измамите при плащанията и на поверителността на финансовите данни.

За извършването на плащане ще бъде нужна комбинация от най-малко два независими елемента, например физически носител — карта или мобилен телефон, и парола или биометрични данни (например пръстови отпечатъци).

След приемането на Регулаторните технически стандарти от ЕК, ЕП и ЕС, ще имат на разположение 3 месеца да ги разгледат, след което ще бъдат публикувани в Официалния вестник на Европейския съюз (ЕС).

Банките от своя страна ще имат срок от 18 дни, за да ги приложат на практика в своите политики.