Изкуство и Общество

САЩ засилват противоракетната си защита

Американската агенция, натоварена със защитата на страната от ракетни атаки, започна да проучва къде по западното крайбрежие да разположи нови системи за противоракетна отбрана, съобщи „Индипендънт“.

Новината идва на фона на повишеното напрежение между Съединените американски щати и Северна Корея. Само преди дни режимът в Пхенян изстреля междуконтинентална балистична ракета, за която по-късно обяви, че е най-мощната до този момент.

Очаква се американските въоръжени сили да засилят отбраната по западното крайбрежие. Те ще разположат и противоракетни системи „THAAD“. Наземният подвижен комплекс е способен да прихваща и сваля ракети, изстреляни от Северна Корея. Такива системи бяха разположени в Южна Корея.

Напрежението на Корейския полуостров е повишено и е придружено със заплахи за унищожение по оста Вашингтон – Пхенян. Севернокорейците обвиниха САЩ и съюзниците им от Сеул във военна провокация, визирайки съвместните учения на двете страни.

След последния си ракетен тест режимът на Ким Чен-ун обяви, че новата междуконтинентална балистична ракета може да измине 13 000 километра. Това означава, че Вашингтон, както и много европейски столици, са в обсега на Северна Корея.