Изкуство и Общество

Китай изригна срещу Австралия

Медиите в Австралия непрестанно си измислят истории за китайското влияние в страната. Това обявиха китайски представители, цитирани от „Гардиън“.

Изявлението идва след материал на австралийското издание „ Guardian Australia“. В него се твърди, че китайските власти се месят във вътрешните работи на много страни и се опитват да повлияят на правителството на Малкълм Търнбул да задълбочи контактите със страната. Самият Търнбул е заявил пред журналисти, че „външни страни правят опити за намеса във вътрешните работи на Австралия“.

В момента австралийското правителство подготвя нови закони за блокиране на опитите за чужда намеса.

От китайското посолство в страната обявиха, че в тези материали се наблюдава „типична антикитайска истерия и параноя“.

„Тези доклади правят безпочвени обвинения срещу Китай и унижават китайските студенти в Австралия. Така се разрушава репутацията на страната, която се гради около мултикултурното общество“, се казва в изявлението на китайското посолство.

От там обвиняват местни политици, че се опитват да подкопаят доверието между двете страни.

По-рано през тази седмица депутат от опозиционната Лейбъристка партия беше понижен, след като се оказа, че е предупредил китайски бизнесмен за това, че телефонът му се подслушва. Така отново беше повдигнат въпроса за китайската мека сила.

Сега в Австралия се прокарва нов закон за регистра…