Изкуство и Общество

САЩ не печелят нищо от признаването на Ерусалим

Президентът Доналд Тръмп нямаше абсолютно никакво оправдание да вземе такова решение. Единственото желание на Тръмп е да угоди на неговите избиратели и да изпълни обещанията си от предизборната кампания. Това заяви журналистът Мохамед Халаф в интервю за БНР.

САЩ няма да спечели нищо от това решение, каза още Халаф и добави: „Всички държави в региона в момента нямат ресурси да се противопоставят на такова решение. А в същото време това решение подкопава проекта за двете държави, което осигурява създаването на палестинска държава“.

Според експерта, статутът на Ерусалим няма да бъде променен. Той обаче изрази опасенията си, че признаването на Ерусалим за столица на Израел ще бъде използвано от екстремистките организации в региона: „Това ще бъде страшно оръжие в ръцете на екстремистки организации, на Иран, които ще използват това, за да създадат ситуации на хаос в различни арабски държави“.

„Този регион няма нужда от допълнително напрежение, защото всеки момент ще избухне една война между „Хизбула“ и Израел. Очакваме пролетта да има дестабилизация, а може би и война в региона между Израел и „Хизбула“, и „Хамас“. Това, което се опитва да направи Тръмп, не е повече от създаване на нова реалност и нови условия за водене на преговори между палестинци и израелци. Това, което ще направи Махмуд Абас, ще бъде по-радикално от „Хамас“ и джихад, защото той ще загуби подкрепата на соб…