Изкуство и Общество

Берлин: Опасни ислямисти идват от Северен Кавказ

Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен предупреди германците за нарастваща заплаха от ислямисти, идващи от Северен Кавказ, съобщи информационният уебсайт Newsru.

„Радикално настроени жители на Северен Кавказ участваха в чеченската война в своята родина, а в момента активно участват в бойни действия в Сирия и Ирак“, каза Маасен.

Той също така заяви, че е констатирано увеличение на броя на салафитите в Германия.

По думите му екстремистите от Северен Кавказ се отличават с повишена склонност към насилие и използване на оръжия, а също с познания по бойни изкуства. Според него те представляват потенциална опасност, която изисква особено внимание от силите за сигурност във Федералната република.

Маасен заяви, че ислямистите, идващи от Северен Кавказ, живеят главно в Източна Германия. Те са концентрирани в провинциите Бранденбург и Берлин, а също Северен Рейн-Вестфалия, Хамбург и Бремен.

Миналата година германските служби за сигурност са проверявали информация, че група чеченци от Бремен са участвали във военни действия на страната на терористичната групировка „Ислямска държава“. Тогава беше съобщено, че в Германия има близо 700 души, смятани за потенциална заплаха като ислямисти.

Според германското контраразузнаване привърженици на радикалния ислям от руските републики Чечения, Дагестан и Ингушетия се занимават с екстремистка дейност в Германия, но нямат орган…