Бизнес и Политика

Искаме АЕЦ „Белене”

Близо 63% от българите искат да се строи АЕЦ „Белене”, сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. Само 26% са „против”, а 11% не могат да преценят дали е добре централата да бъде построена или не. В допитването, проведено в периода 7-9 декември, са участвали 800 българи. В него са засегнати и други актуални теми като състоянието на въздуха, темата за лекарствата и други подобни теми. Те срещат обществено одобрение веднага.

Над 90% от респондентите одобряват акциите на министерства, прокуратура и общини за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух.

Висока оценка получава и посещението на премиера Борисов в Саудитска Арабия – 63%. „В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение”, казват от „Галъп”.

Съществен отпор обаче среща темата за „царските имоти“: 73% са „против“, 19% – „за“, а 8% не могат да преценят. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето, допълват от агенцията.

Първата година от управлението на президента Румен Радев се определя като успешна от 76% от анкетираните, а 15% са на противоположното мнение. 9% се затрудняват да отговорят. „Тепърва обаче държавният глава навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата”, до…