Изкуство и Общество

Откъде дойде ядреният облак над Европа?

Член на управата на руски завод за преработка на ядрени материали, заподозрян като източник на неотдавнашния радиоактивен облак над Европа тази есен, призна, че засеченият тогава изотоп е част от производствения цикъл на завода. Той обаче добави, че отчетените стойности са пренебрежимо малки, предаде АР.

Високопоставени руски служители съобщиха миналия месец за високи нива на изотопа рутений-106 в райони, близки до ядрения завод „Маяк“ край Челябинск в Уралските планини.

Екологичната организация „Грийнпийс“ предположи, че вероятно източникът е „Маяк“, но заводът отговори, че не е извличал този изотоп и че от години не е извършвал други операции, които могат да доведат до емисия на рутений в атмосферата.

На пресконференция, предавана по интернет, Юрий Мокров – съветник на генералния директор на завода, каза, че рутений-106 рутинно се появява при преработката на отработено ядрено гориво. Според него обаче заводът не може да е източник на каквото и да е голямо изхвърляне на изотопа, защото не го произвежда целенасочено и защото емисиите при производствената дейност там са толкова незначителни, че „ние можем да ги засечем само в комина“.

Според Мокров в отработеното ядрено гориво се съдържа рутений и в производствения процес „Маяк“ рутинно засича този изотоп, но „фактическите му емисии са стотици пъти под допустимите норми“.
Руски експертен екип, изпратен да из…