Интериор

Три идеи за многофункционални мебели, които спестяват място и време

В днешния забързан свят, където всичко се случва много енергично, възможността да вършим няколко задачи едновременно се превръща във важна способност за всеки от нас. От друга страна, средната площ на жилищата в модерните мегаполиси намалява все повече с годините, тъй като самите жилища стават все повече и ограничаването на размерите им е единствения начин да се строят още и още. Тези два фактора са причината да напишем тази статия и да ви представим няколко идеи за мебели, които ни помагат да вършим няколко задачи и едновременно с това спестяват място в нашите домове.

Мебели за съхранение

Това са най-широко разпространените мултифункционални мебели в наши дни. Те предлагат някаква основна фукнция, като едновременно с това позволяват в тях да се съхраняват предмети, текстил или дори други мебели. Пример за такива мебели са холна маса, която се превръща в работно бюро с места за съхранение, табуретка, в чиято основа е предвидено място за поставяне на предмети и други.

Мебели, които дефинират и разделят простраства

Напоследък е много модерно, а и практично домовете ни да са с отворен жилищен план, като думата „стена“ става все по-неприятна на интериорните дизайнери. Точно тук се намесват мебелите, чрез които едно отворено пространство се разделя визуално на две или повече по-малки пространства. Така например в едно малко студио, където спалнята и дневната са поместени в една стая, между двете им се появява разделяща ги мебел, която от страната на дневната предлага красива модулна секция с много места за съхранение, а от към спалнята се появява голям и удобен гардероб.

Трансформиращи се мебели

Това е тежката артилерия при мултифункционалните мебели. Едни от първите такива мебели са добре познатите ни дивани, които се превръщат в легла (сега почти всеки има такъв у дома си). Днес можем да видим различни трансформиращи се мебели, които са идеалното решение за малки жилища. Секции, зад които се крият легла, спални, които се превръщат в двуетажни легла и други подобни трансформиращи се мебели, са само част от богатата гама, която може да откриете в мебелните магазини.