База Данни Картини

Ивелина Василева: Подготвя се нов закон за ВиК сектора, който ще гарантира, че цената ще бъде социално поносима, а ресурсите се управляват разумно

Ивелина Василева: Подготвя се нов закон за ВиК сектора, който ще гарантира, че цената ще бъде социално поносима, а ресурсите се управляват разумно

 

 

Ивелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Цената на водата.

    „Как ще се увеличи цената, след като изобщо не е мръднало качеството на водоподаването в България?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че на съвместно заседание на Комисиите по околната среда и водите и по благоустройство и местно самоуправление са присъствали представители на МРРБ, МОСВ, МЗХГ, КЕВР, на общините, синдикатите и ВиК дружествата. Получил се е много съдържателен дебат с представяне на визията за финансиране на ВиК сектора. Провежда се политика, базирана на законодателството, въведено още през 2009 г., впоследствие приетата стратегия за водния сектор. Полагат се усилия секторът да бъде устойчив. „Заключенията от дебата са, че да, проблеми има, но има и напредък в реализирането на реформата на сектора. Очаква се и усъвършенстване на законодателството чрез предложение, което ще направи МРРБ за изцяло нов закон за ВиК сектора, което е важно, за да се гарантира, че стойността на услугите ще бъде социално поносима, че ще има гаранция за защита на социално слабите и в същото време ще има разумно управление на ресурса в сектора, за да се насочат инвестициите в най-критичните и важни елементи от системата!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

   „Това е вярно, но нали съзнавате, че колкото повече се повишава цената на тази услуга, толкова повече хора ще спрат да плащат, защото идва един момент в който стават непосилни цените?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че точно затова е важно да се спазва изискването да не се превишава социалната поносимост и да има специален инструмент, с който да се подпомагат социално слабите хора. А иначе основната цел на институциите е привеждането на сектора в състояние, в което по-ефективно да може да работи. Това засяга и събираемостта на дължимите плащания и управлението на ВиК дружествата.

  „Но тези, които създадоха този независим орган КЕВР, си измиха ръцете да прехвърлят на някой друг несгодите и вече над тях е само Господ! Нали разбирате, че това е също достатъчно неадекватна ситуация? Кой може да каже на КЕВР, че тези цени са социално непоносими?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че самият закон поставя границата и казва, че цените не могат да превишават социалната поносимост. Тя продължи, че независим регулаторен орган съществува не само у нас, но и в много други държави.

Чистотата на въздуха.

    „Столична община предлага в дните с многократно завишаване на замърсяването на въздуха да се увеличава двойно цената на синята зона в София. Според Вас адекватно ли е това искане?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че това е само едно от усилията на Столична община да се работи за качеството на атмосферния въздух. Тя продължи, че страната ни не е единствената в Европа, която има такъв проблем. Необходимо е да се работи от всички институции на всички нива за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Необходими са мерки, свързани както с качеството на горивото за отопление, така и с транспорта. Бившият министър на околната среда и водите обясни, че други мерки, предвидени от Столична община, са по-евтин градски транспорт в дните с очаквани замърсявания и безплатно ползване на буферните паркинги на началните спирки на метрото. Разбира се има и други мерки, като подобряване на градската среда, изграждане на новите отсечки от метрото, поддържане на чистота на пътната мрежа чрез по-често миене, ограничаване на тежкотоварните автомобили, които се движат из града. Трябва и гражданското общество да участва активно в тези дебати и да съзнават значимостта на усилията, които всеки един от нас трябва да полага.

   „Ще Ви дам само още един пример, в ромските махали се горят гуми, стари дрехи, стари обувки. Това замърсява много повече, отколкото моторните превозни средства!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й се съгласи, че това наистина е много сериозен проблем. Тя подчерта, че е важно в тези случаи да има безкомпромисен и непрекъснат контрол. Водещата постави и проблеми за стария автопарк в България. Народният представител отговори, че това е свързано и с възможността на хората да си закупят нови автомобили. Тя подчерта още веднъж, че е важно да се работи за развитие на системите за обществен транспорт в градовете. Инвестират се и доста средства. „В миналия програмен период например са били инвестирани около 300 милиона за закупуване на метровлакове, трамваи и автобуси, които отговарят на екологичните стандарти. По другите програми също се осигуряват средства за общините, които да инвестират в интегрираните системи за градски транспорт, като се подпомага точно подмяната на превозните средства, които са по-сторели, налагат се конкретни изисквания новите да отговарят на най-съвременните екологични изисквания!”, завърши Ивелина Василева  разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 декември 2017 г.