База Данни Картини

Румен Гечев: Няма да допусна другари, които не са обяснили своето забогатяване да правят оценка на приватизацията от името на БСП

Румен Гечев: Няма да допусна другари, които не са обяснили своето забогатяване да правят оценка на приватизацията от името на БСП

 

Интервю с проф. Румен Гечев, депутат от БСП и член на „Комисията за бюджет и финанси” в Народното събрание от 16.12.2017г.

 

Деница Гацинска: Здравейте, професор Гечев! Днес участвате в конференция на БСП, свързана с лявото, неговото минало, бъдеще и настояще, но днес беше засегната и една друга тема от Вас, свързана с приватизацията, която малко по-рано беше засегната и от заместник-председателя на БСП – Кирил Добрев. Той обяви, че Корнелия Нинова е приватизирала „Техноимпекс” по правила, които са създадени от премиера Жан Виденов и Вас. Какъв е Вашият отговор?

 

Румен Гечев: Моят отговор е много ясен. Става дума за някакво, вероятно, преднамерено недоразумение, тъй като това, което беше прието от конгреса на БСП, не от Жан Виденов или от Румен Гечев, е да се използва един международен механизъм, който от десетилетия се използва в световното стопанство и е залегнал в учебниците – това е за работническо-мениджърска приватизация. Ние обаче въведохме, бих казал, железен, социален елемент – два елемента. Първо, при приватизацията на държавни фирми – да има само един кандидат, работническо-мениджърски, тоест да участват минимум 51% от списъчния състав на заетите в дружеството. Второ, заетите в дружеството да са работили минимум 2 години във фирмата, която желаят да приватизират. Това беше променено от г-н Костов. Това е изключително важна и груба промяна в Закона за приватизацията, касаещ този елемент – работническо-мениджърската, тъй като замисълът на тази промяна е очевиден и безспорен, а замисълът е следния – да може новата управляваща върхушка, дошла след държавен преврат, а една от целите на държавния преврат на 10 януари беше точно тази – да се разграби България, на свобода и спокойствие, чрез промяна в законите, за да стане законен грабежът в България. Какво направиха те – в 9 часа назначават свои хора във фирмата, образно казано, в 9.15 приватизират фирмата с работническо-мениджърски колектив от току-що постъпили хора, които са верни на новата власт. Това стана пред очите на целия български народ. Така че политиката на БСП е била изключително точна, основаваща се на международната практика и правеща всичко възможно да приближи тази практика до социалната справедливост и ние няма да допуснем, който и да е било да си измива ръцете с партията, за да спасява отделни случаи, индивидуални.

 

Деница Гацинска: Как е извършена приватизацията на „Техноимпекс”?

 

Румен Гечев: Ами, аз не съм се занимавал с приватизацията на „Техноимпекс” и не ми е работа, тъй като, разбира се, следя това, което се изнася в медиите. Най-вероятно това, което всички разбираме до момента, тя е осъществена съгласно закона след неговата промяна от правителството на г-н Костов и то касае всички сделки. Освен това не мисля, че…, разбира се, по принцип ние не трябва да се вторачваме в една отделна сделка. Ако ще се прави ревизия на прехода – аз съм съгласен, че тя трябва да се прави на всички сделки. Междувпрочем, независимо дали сделката е по-малка или по-голяма – не бих се съгласил да махнем с ръка и да кажем, че дружества, които имало активи 1, 2, 3, 5 милиона – да не се занимаваме, а да се занимаваме само с активи на дружества, които са били големи, но искам да Ви кажа и нещо друго – не бих могъл да отговарям за други колеги, мисля, че и те не са участвали, особено премиерът Виденов, но аз, който бях вицепремиер по това време и изпълнявах програмата на партията, например не съм участвал в никакви приватизации. Нямам нито една акция от никакви държавни фирми и мисля, че е въпрос на морал на един човек, който участва в управлението и организира този процес, да не бърка в кацата с меда, както се изразява българският народ, поради което моята съвест е пределно чиста и аз няма да допусна на хора, които, така, имат, как да кажа, все още не са обяснили достатъчно добре своето забогатяване и контрола върху значими активи, да правят оценки на приватизация, за която са се произнесли партийни форуми. Да подчертая, че реализацията на програмата за приватизация, в това число и работническо-мениджърската, беше залегнала в програмата на партията, беше утвърдена от партийния конгрес и на мен ми е странно, че някои хора си позволяват да критикуват колективни решения на конгреси, на пленуми и други, които са доказали своята правота.

 

Деница Гацинска: Другарско ли е от страна на Кирил Добрев – да се опитва да изчисти името на Корнелия Нинова с Вас?

 

Румен Гечев: Не, аз няма да влизам в такива полемики между колегата Добрев, нито пък имам намерение да коментирам принципни въпроси, икономически и политически, които да се свързват с отделен човек, но тъй като стана дума нека да подчертая и следното – онзи ден аз изтъкнах и припомних на парламентарната ни група тези законови промени на срещата, която проведохме през последния вторник, както знаете всеки вторник ние имаме среща на парламентарната група, за да определим политиката си по дневния ред и по гласуванията за следващата седмица, както и да подготвим нашето участие. Тогава отново беше повдигнат този въпрос и аз пред цялата парламентарна група имах моралното задължение и обясних за тази разлика, че политиката на БСП по отношение на приватизацията тогава е била точна, тя никога не е била критикувана с аргументи, свързани със законите. Това, че десницата, която участваше в държавния преврат, промени законите, за да може новата политическа върхушка да се обогати, да разграби България и да направи така, че ние и нашите наследници с десетилетия да им робуваме, така да се каже, при реализацията на тези заграбени активи. Мисля, че за това не може да носи отговорност БСП. По никакъв начин не е морално, още веднъж искам да кажа, който и да било да рискува правилна, утвърдена политика на партията, само и само да се спасява той или негови приятели.

 

Деница Гацинска: Какво е Вашето лично мнение за позицията на един от народните представители от БСП, че политици на прехода, които са участвали, пряко или косвено, в приватизацията – нямат място в политиката?

 

Румен Гечев: Първо, нека да кажа, аз вече споделих, че не бих желал да коментирам отделни изказвания, но приватизацията има две страни – законова страна, както казах, управляващата върхушка, след държавният преврат на 10 януари 97-ма година, промени законите така, че да може да заграби България и това стана пред очите на всички, и надали е нужно да се аргументирам. Вторият въпрос обаче е морален. Аз по никакъв начин не бих споделил, че всички, които са приватизирали, са морални престъпници – нищо подобно. Всички познаваме, за съжаление не е  много висок процента, но познаваме хора, които, спазвайки закона, запазиха определени фирми при тяхната трансформация в частна собственост, запазиха работни места и успяха да  развият фирмите. Въобще тази тенденция в България – да заклеймяваме всички журналисти, всички политици, всички лекари, е абсолютно недопустима, както законово, така и морално и затова тези, които са участвали в приватизацията, в крайна сметка тази приватизация не е била забранена за леви или за десни, но пак казвам –  тези, които искат да задават тон в БСП, нейните ръководители, много трябва да внимават, когато се говори за приватизация, тъй като все пак не само приватизацията има представители на различните политически сили, които ще им е трудно да обяснят забогатяването си след приватизацията, защото социалната справедливост в България не е свързана само с процесите на приватизация. Нали все пак знаем доста случаи, в които на някои хора ще им е много трудно да обяснят как са придобили те или техните наследници хотели, защо са участвали или са били залавяни във валутно-спекулативни операции, какви са резултатите? Въобще на тези въпроси трябва да се отговаря – независимо дали си участвал или не в приватизацията.

 

Деница Гацинска: Добре, много Ви благодаря за този разговор!

 

Интервю с проф. Румен Гечев, депутат от БСП и член на „Комисията за бюджет и финанси” в Народното събрание от 16.12.2017 година.