Изкуство и Общество

Къде избягаха джихадистите от Сирия и Ирак?

След като Сирия и Ирак обявиха победа над ИД, много от бойците на терористичната организация избягаха в чужбина. Само че никой не знае къде точно се намират те. В Европа се опасяват от завръщане на джихадистите.

„Няма значение къде се намират в момента. Британските джихадисти никога не бива да се завръщат в родината си. И ние трябва да сторим всичко възможно, за да предотвратим завръщането им“, каза преди няколко дни британският министър на отбраната Гевин Уилямсън. Ние продължаваме да ги преследваме в Сирия, Ирак и региона наоколо, защото само мъртвите терористи не могат да навредят на Великобритания, заяви още той.

Не само Великобритания се опасява от евентуалното завръщане на джихадистите. От няколко седмици насам подобни страхове изпитват и други европейски държави. В началото на ноември от сирийското министерство на отбраната заявиха: „Освобождаването на Деир ез Зор бележи окончателното елиминиране на терористичната организация ИД. Тя вече не е в състояние да направлява нападенията на своите отделни групи, които са разпръснати в околностите на града.“ От иракското министерство на отбраната пък бе заявено, че оцелелите бойци имат само две възможности: или да загинат, или да се предадат на иракските войски. И така, след като Сирия и Ирак заговориха за края на т.нар. „Ислямска държава“, в Европа се питат накъде се отправят оцелелите джихадисти.

Тайна договорка между САЩ и ИД?

Засега обаче изобщо не е я…