Бизнес и Политика

Обвиниха Москва в рейдърство

Обезщетение в размер на 500 млн. USD иска британски инвеститор от Русия. Москва е обвинена в рейдърство, в резултат на което е превзела каменовъглена мина в Сибир. Обвинението идва от „Лерам кепитъл инвестмънтс” – компания, която се занимава с изкупуването на проблемни активи. Според нея мината е незаконно иззета като са използвани местни правителствени служители.

Основен проблем пред чуждестранните инвеститори в Русия са въпросите около опазването на частната собственост, тъй като често държавни руски компании превземат корпоративни активи, най-вече в енергийния сектор.

Твърди се, че един от шефовете на „Лерам кепитъл инвестмънтс” е бил незаконно арестуван през 2013 г. и принуден да подпише документи, с които всички активи на мина „Грамотеинская” в Кемеровска област вече са собственост на местния бизнес.

В средата на декември адвокати на „Лерам кепитъл инвестмънтс” са изпратили уведомително писмо до Министерството на правосъдието на Русия, че искат да бъдат компенсирани за нанесени щети с 500 млн. USD, съобщава Financial Times. В случай, че до три месеца двете страни не се разберат ще бъде задействан международен арбитраж, като британската компания планира да се позове на международен договор за защита на чуждестранните инвестиции подписан между Москва и Лондон.