Интериор

Идеи за осветителни тела в кухнята

Осигуряването на достатъчното количество светлина в кухнята е от изключителна важност. Това е стаята, в която добрата организация на осветителните тела допринася за удобството на всяка домакиня, която обича да се изживява като майстор готвач, а и не само. Има няколко вида осветителни тела, които са подходящи за кухненското помещение и в тази статия ще разгледаме именно тях, заедно с примери и добри практики при използването им.

Висулки

Висулките са едни от най-подходящите осветителни тела, когато говорим за кухнята. Те са практични, доставят концентрирана светлина върху определена зона от кухненското обзавеждане и са изключително подходящи за монтаж над кухненски острови и трапезни маси. Най-важното при тях е да съобразите височината им и силата на осветителните тела, които ще монтирате в тях, тъй като има опасност да ги поставите твърде ниско, а излъчваната светлина да е по-силна от необходимото. Тогава ще се получи обратния ефект и светлината ще е по-скоро дразнеща, отколкото приятна и полезна.

Фенери

Използването на декоративни фенери ще направи кухнята ви на първо място много стилна и привлекателна. Излъчваната от тях светлина не е много концентрирана, но в зависимост от осветително тяло, може да постигнете привидно добри резултати. Хубавото при тях е, че се предлагат с много интересни и разнообразни форми и може лесно да намерите красив модел на достъпна цена.

Вградено осветление

Вградените в тавана осветителни тела са страхотен избор за хората, които са в процес или им предстои ремонт на кухнята. Броят и позицията им трябва да бъде предварително изчислени въз основа на площта на стаята и зоните, които ще се осветяват. Може да постигнете наистина добри резултати, избирайки този метод на осветление, чрез който ще получите достатъчно количество светлина, заедно със семпъл и изчистен дизайн на стаята.

Многослойно осветление

Осветлението на кухнята на различни нива може значително да улесни живота ви. Може да създадете няколко различни слоя осветление, използвайки едновременно вградени в тавана лунички, висулки над маса или бар и акцентиращо осветление над работния плот, които да използвате според моментните ви нужди.

Акцентиращо осветление над кухненския плот

Кухненският плот е мястото, което се нуждае от най-концентрираното и силно осветление от цялата кухня. Тук е вашата работна зона – мястото, където творите своите кулинарни шедьоври, а добре осветените плотове правят готвенето по-приятно и прецизно.

В днешно време кухненските мебели са стандартно оборудвани с такъв тип осветление, така че ако обмисляте закопаването на готови кухненски комплекти, сетове или модулни кухни, то е почти сигурно, че ще откриете предвидено място за монтирането на такъв тип осветително тяло. Най-често се използват LED ленти, монтирани в канали, които осигуряват равномерно осветяване по цялата дължина на плота.