Изкуство и Общество

Канабисът убива раковите клетки

Професор от Мадридския университет „Комплутенсе“ обяви, че канабисът убива раковите клетки и действа благоприятно при лечение на онкологични заболявания, съобщи Waking Times.

Д-р Кристина Санчес, която е професор по биология, е провела редица изследвания по този въпрос и с убеденост посочва положителните свойства на канабионида THC, съдържащ се в конопа.

Тетрахидроканабинолът е химическо съединение в канабиса, което е отговорно за психоактивните му ефекти. Санчес и нейният екип открили, че раковите клетки извършват „самоубийство“. Разликата с химиотерапията е, че THC може да различи здравите и нездрави клетки.

„Канабисът няма токсичен ефект над здравите клетки. Това е предимство пред химиотерапията, която на практика си набелязва всичко“, обясни д-р Кристина Санчес. Полезният ефект на канабиса се дължи на канабидиола CBD, който е мощен антиоксидант.

Санчес посочва още, че според нея марихуаната трябва да бъде разрешена масово за продажба за лечебни цели, защото има огромен терапевтичен потенциал. Човешкото тяло реагира на канабиноидите в конопа, защото произвежда свои собствени канабиноиди.