Изкуство и Общество

Мадрид: Каталунските сепаратисти продължават да губят подкрепа (СНИМКИ)

Каталунските сепаратисти продължават да губят подкрепа, но с по-малко, отколкото би ни се искало, заяви испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Reuters.

Коментирайки произведените вчера в Каталуния предсрочни избори, Рахой изрази очакване в испанската автономна област да започне нова ера, основана на диалог. Регионалните избори показаха разнообразието на гледните точки в Каталуния, отбеляза той и призова новото правителство на автономната област да спазва испанското законодателство.

Няма да приема каквито и да било ходове, нарушаващи конституцията на Испания, даде да се разбере Рахой. Той отхвърли предложението на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон да се срещнат.

Рахой посочи, че вместо това Пучдемон трябва да се срещне с ръководството на центристката партия „Сиудаданос“, която е против независимостта на Каталуния и спечели най-много гласове на вчерашните избори.

Политическите формации, които са за отделяне на автономната област от Испания, обаче заедно имат мнозинство в регионалния парламент.

Рахой отхвърли и възможността да свика предсрочни парламентарни избори в Испания.