Изкуство и Общество

Китай забрани Коледа

Управляващата Китайска комунистическа партия забрани на своите членове и правителствени служители да празнуват Коледа. От ръководството оприличиха практиката на „духовен опиум“ за хората.

Известие, издадено от Комисията за инспекция по дисциплина на град Хенгянг в централната провинция Хунан, предупреди служителите да не се занимават с празнични трапези и събирания на Бъдни вечер. Местните са предупредени, че онези, които са заловени в нарушение на правилата, ще понесат своята отговорност.

„С подхода към Коледа лидерите и служителите от всички редици трябва да популяризират традиционната китайска култура и да поемат задачата да изградят духовен дом за китайския народ“, се казва в известието.

„Те трябва сериозно да изучат доктрината за културно самочувствие, въведена на 19-ия конгрес на партията, и да се въздържат от сляпо празнуване на чуждестранни фестивали или ангажиране към западните религии“, пише още в документа.

Междувременно компания в северозападната провинция Гансу премахна коледните елхи от своя онлайн магазин. Университетът в североизточния град Шенянг също забрани на учениците си да организират събирания, за да празнуват Коледа.