Изкуство и Общество

В Китай са закрили 13 000 уебсайта

Правителството на Китай засили строгия контрол върху интернет, откакто президентът Си Дзинпин пое властта преди пет години, като закри над 13 000 страници в интернет заради нарушаване на закона през последните три години.

Властите заявиха, че правилата са насочени към гарантиране на националната сигурност и социална стабилност и предотвратяване на разпространението на порнография и насилствено съдържание.

Според критиците на тези действия това е опит да бъде ограничена свободата на словото и да се предотврати изразяването на критично отношение към управляващата Китайска комунистическа партия.

Освен 13 000 уебсайта, от 2015 година досега са били блокирани 10 милиона акаунта, като вероятно става дума за социални мрежи, съобщи „Инвестор“. Мнозинството граждани подкрепят усилията на държавата за прочистване на интернет пространството.

Повече от 90% от анкетираните подкрепиха правителствените усилия за управление на интернет, като 63,5% от тях са на мнение, че през последните години се наблюдава намаляване на вредното онлайн съдържание.