Интериор

Австралийска суперзвезда ще оценява филмите в Кан

На фона на скандалите, разтърсили Холивуд и отекнали по света, организаторите на 71-ия кинофестивал в Кан избраха жена за председател на журито – австралийската актриса Кейт Бланшет, предаде France 24.

Засвидетелствайки ангажираността си към съдбата на всички потърпевши жени, 48-годишната Бланшет неотдавна учреди фондация за подпомагане на жертвите на сексуален тормоз заедно с други видни холивудски звезди, сред които Мерил Стрийп и Натали Портман.

Кейт е едва 12-ата жена, избрана да председателства фестивалното жури – четири години след новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън.

Миналата година председател на журито беше испанският режисьор Педро Алмодовар.

Бланшет е известна с екранните си метаморфози – актрисата се е превъплъщавала в образите на реална и приказна кралица – Елизабет Първа в „Елизабет“ и „Елизабет: Златният век“ и Галадриел във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, на екранна легенда – Катрин Хепбърн в „Авиаторът“, на жива музикална легенда – Боб Дилън в „Няма ме“.

Австралийската суперзвезда е отличена с „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля за „Авиаторът“ и за най-добра актриса в „Син жасмин“.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе между 8 и 19 май.