Интериор

Малък, функционален и стилен – апартамент в Москва [35 м²]

В статията ще видим напълно преобразения интериор на малко жилище в Москва. Дизайнерите Антон Корнеев и Екатерина Блокина, представляващи студио „Корнеев“, са се справили перфектно с поставената от собствениците на жилището задача. Те поискали от дизайнерите да превърнат стария едностаен апартамент в модерно студио, което да се превърне в техен сезонен дом, когато посещават града. Имало и едно допълнително условие, което изцяло променило начина, по който дизайнерите подходили към жилището, а именно – да могат да се нанесат до два месеца.

Предвид малките размери на апартамента и височината на тавана от 255 сантиметра, дизайнерите предложиха да се използва бяло като фон и да се избере минималистичния стил. Основната цел била да накарат оскъдните 35 м² да изглеждат и да се усещат по-просторни и функционални.

За да постигнат замисленото, дизайнерите прибегнали към няколко драстични реформи на жилищния план. В основното пространство е създадена отделна ниша, в която е разположена спалнята. Една от основните стени на дневната е удължена, благодарение на което е създадено място за позиционирането на кухненския бокс и е увеличен размера на банята. Последната стъпка от драстичните промени е поставянето на панорамен прозорец почти на цялата ширина на стената и цялостна изолация на жилището.

Интериорният дизайн е предимно минималистичен, докато дизайна на мебелите е в различни стилове, а историите на някои от тях са много интересни. Така например, античното огледало, което ни посреща от вратата е закупено от подвижен пазар. Рамката, която първоначално е била в златисто е пребоядисана в бяло, за да не създава визуален шум. 

Зеленият диван и жълтият килим бяха закупени от IKEA, а холна масичка с нестандартен дървен плот е изработена от самите собственици, които произвеждат декори за филми. Голямата картина над дивана пък, показва трамвай от Лисабон – една от любимите дестинации на собствениците.

Спалното помещение, както споменахме по-горе представлява отделна ниша, в която е намерило място само едно стандартно двойно легло. Интересното тук е стената зад леглото, която е покрита с останки от ламиниран паркет – една чудесна и бюджетна идея.

Цялостната концепция на жилището е идеална и показва как едно наистина малко пространство може да се превърне в уютен, функционален и модерен дом и то не с големи инвестиции. Ето и още снимки на жилището, от които да почерпите вдъхновение.