Бизнес и Политика

Жадните руснаци тласкат напред италианската икономика

Износът на италианско вино достигна рекордни нива, а една от основните причини за добрите показатели са жадните руснаци. „Ла Стампа“ разкри цифрите, позовавайки се на Асоциацията на италианските земеделски производители.

За изминалата 2017 година износът на италианско вино в световен мащаб достигна рекордните шест милиарда евро, което е увеличение със седем процента спрямо предходната година, посочват винопроизводителите на Апенините.

Пазарът, оказал най-голямо влияние за драстичния италиански растеж, е руският. Продажбите там са скочили с 47% за последните дванадесет месеца. Китайският пазар също е отбелязал значителен ръст – с 25%, въпреки че там на почит са френските вина.

Италианското вино е един от малкото продукти, които не са засегнати от ембаргото в Русия, наложено от Европейския съюз заради анексирането на Крим. Продажбите на италианско вино бележат ръст и на Острова – с 8%, както и в Съединените американски щати – с 6%.

Добрите новини обаче спират дотук. Международната организация по лозарство и винопроизводство предупреди, че 2018 година може да е най-лошата за индустрията за последния половин век. Според експерти обемът на винопроизводство в световен мащаб ще спадне заради неблагоприятни метеорологични условия в страни като Испания, Франция и Италия.