Бизнес и Политика

Управлението на стареенето на АЕЦ „Козлодуй“ е ефективно

Потвърждава се ефективността на управление на стареенето на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Това става известно от доклад на Агенцията за ядрено регулиране от партньорска проверка, одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.
Националният доклад е разработен в изпълнение на изискванията на директиви на Европейския съюз, свързани с общностна рамка за безопасност на ядрените инсталации. Актуализираната и допълнена директива по ядрена безопасност въвежда европейска система за тематични партньорски проверки, които ще се провеждат на всеки шест години. Целта им е да предоставят на страните-членки на ЕС механизъм за проверка на теми от стратегическо значение за ядрената безопасност.
Изготвянето на допълнителни специализирани програми за експлоатационен контрол на атомната централа в Козлодуй се определят в доклада като добри практики. Като основен извод от доклада се посочва, че през последните осем години влияние върху управлението на стареенето на АЕЦ „Козлодуй“ оказват дейностите, свързани с удължаване живота на двата енергоблока.