Автомобили

3 седмици затвор за оплакване от автокъща

Властите в Дубай арестуваха и държаха 3 седмици в затвор британец, който изпратил гневно съобщение до собственика на автокъща. 29-годишният брокер на недвижими имоти Ясин Килик платил $8 000 за употребяван Volkswagen Golf, който се строшил няколко часа след покупката, съобщава The Sun.

Англичанинът се разровил из историята на колата, която се оказала бракувана от застрахователя и възстановена криво-ляво колкото да бъде пробутана на някой наивник. Мъжът се ядосал и пратил на продавача съобщение по WhatsApp с въпрос „Как спите нощем?“ и закана да го съди.

Килик се оплакал в полицията от измамата, но за огромна изненада бил арестуван на дубайското летище преди полет за Великобритания, където той и жена му Робин планирали да изкарат коледните празници.

От инициативната група „Задържани в Дубай“ (Detained In Dubai) обясняват куриоза със строгите закони против киберпрестъпността в Обединените арабски емирства. Там всеки, който изпращал електронни съобщения с критики или обвинения, можел да стане обект на полицейско разследване. Ако действията му бъдели преценени като нарушение, изпращачът можел да бъде глобен и дори да лежи в затвора.

„Беше истински кошмар. Условията в затвора бяха ужасни. Отнасяха се с мен отвратително заради някакво съобщение в WhatsApp“, оплаква се мъжът, който трябвало да плати и глоба в размер на £1 000 (2 210 лева). Килик нарича британското посолство в Емирствата „б…