Изкуство и Общество

Руски наемници правят паравоенна милиция в Босна и Херцеговина

Обучени в Русия наемници участват в създаването на паравоенна милиция, служеща на сепаратистки лидер в Босна и Херцеговина, съобщи „Гардиън“.

Разкритията са направени от изданието „Журнал“. Става въпрос за група наречена „Сръбска чест“, за която твърди, че е обучена и финансирана от „Руския хуманитарен център“ в Сърбия.

Счита се, че групата трябва да стане част от паравоенна групировка, която да бъде на разположение на президента на Република Сръбска Милорад Додик. Според очевидци е имало случаи, в които групировката е марширувала по улиците на Баня Лука. Градът е административен център на Република Сръбска.

Това засилва притесненията за руска намеса в Босна и Херцеговина. Смята се, че един от лидерите на групата е бившият сръбски парашутист Боян Стойкович. За него се твърди, че е бивш сръбски парашутист, който е бил обучен в руската армия.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич заяви, че в страната са за наясно с дейността на групата.

Според местните медии групата набира хора от сръбския подземен свят с идеята да се създаде паравоенна милиция. Смята се, че нейните цели вече са били обсъждани в различни среди. В момента властите проучват случая.