Изкуство и Общество

В Турция конституцията не значи нищо

Конституцията в Турция не работи и е погазвана. Това е мнението на лидера на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Опозиционният лидер посочи, че след опита за военен преврат и въвеждането на извънредно положение (което е в сила и до днес) правосъдната система е в пълен хаос и съдилища на по-ниска инстанция пренебрегват решенията на Конституционния съд.

„Дойдохме до момент, в който съдебните власти дори не се приемат помежду си. Стигнахме до момент, в който съд на по-ниска инстанция казва, че не приема решението на Конституционния съд“, заяви Кълъчдароглу, визирайки задържането на двама журналисти.

Истанбулският съд пренебрегна решението на Конституционния съд, че задържането на журналистите Шахин Алпай и Мехмет Алтан нарушава човешките им права. „Член 153 от конституцията казва, че решението на Конституционния съд е финално“, посочи опозиционният лидер.

По думите му извънредното положение трябва да включва само мерки, пряко засегнати с националната сигурност. Кълъчдароглу заяви, че в момента не е така. След опита за преврат през 2016 година в Турция беше въведено извънредно положение, а Реджеп Ердоган и управляващите бяха разкритикувани за арестуването на хора, противопоставящи се на режима.