Бизнес и Политика

Рекордни пари за фермерите

Правителството ще се опита да навакса забавеното усвояване на европейските средства за фермерите и одобри рекорден таван на плащанията за тази година от 2.91 млрд. лева. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Това е ръст на плащанията от над 400 млн. лв. спрямо 2017 г. и с около 800 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Наред с увеличаването на парите, което е характерно с наближаването на края на периода, другата основна причина за ръста е неизпълнението на план-сметката през предишните две години по отношение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и на Програмата за морско дело и рибарство, която тръгна със закъснение през настоящия програмен период 2014 – 2020 г.

През миналата година беше отворен прием само по една мярка за кандидатстване по ПРСР – за хуманно отношение към животните. Обещанието беше за отваряне на прием по над десет мeрки, насочени към развитие на малки земеделски стопанства, млади фермери и подкрепа за неземеделски дейности. Основната причина за това, изтъквана от земеделското министерство, се оказа електронизирането на услугите за фермерите и обвързване на ПРСР, която работи по системата за администриране и контрол ИСАК, с публичния модул на системата за управление на еврофондовете ИСУН, с цел по-голяма прозрачност и публичност.

Наваксването на изоставането е от изключителна важност защото след 2018 г. ще бъде направен преглед на изпълнението на междинните цели по ПРСР и а…