Изкуство и Общество

Лондон: Не можем да спрем бойната мощ на Москва

Великобритания трудно би могла да противостои на военната мощ на Русия и на други страни, ако не инвестира още средства в своите въоръжени сили, смята началникът на британския генерален щаб, цитиран от BBC.

В подготвена за реч, разпространена предварително от министерството на отбраната, генерал Ник Картър заявява, че Русия развива все по-агресивни въоръжени сили и е демонстрирала вече в Сирия, че може да използва високотехнологични ракети с голям обсег.

Освен това според генерал Картър редица военни маневри, които извърши миналата година Русия, са представлявали симулации на атаки срещу Северна Европа – от Калининград до Литва.

„Трябва да реагираме на тези заплахи още сега, не можем да си позволим да стоим със скръстени ръце“, ще заяви генерал Картър пред Кралския институт за въоръжените сили в Лондон – мозъчен тръст за изследвания в отбраната и сигурността.

„Способността да предвиждаме заплахите и да реагираме ще намалее, ако не поддържаме равнище като това на нашите противници“, изтъква шефът на британския генерален щаб. За да възпират реално заплахите, британските войски трябва да разполагат с възможности на съвременно ниво, за бързо вземане на решения и бързо разполагане на сили, добавя той.

Генералът ще говори за „все по-реалните заплахи, представляващи риск“ за Обединеното кралство, посочва Кралският институт за въоръжените сили. Изявленията му ще бъдат направени след години с…