Интериор

Малък апартамент със стилен и функционален дизайн от IRchitect

Когато ви показваме интериор, дело на студиото за интериорен дизайн и архитектура IRchitect, свикнахме освен подробностите, детайлите и изображенията, да споделяме с вас и историята, стояща зад този интериор. Днес отново ще ви разкажем една интересна и емоционална история за първия проект на студиото, който определено има с какво да изпъкне.

Собствениците на малкия апартамент са млада двойка, която работи много, понякога от вкъщи, а основното им изискване, което представили пред дизайнерите било домът им да се превърне в уютно и светло място, където да си почиват и да посрещат гости. Относно материалите и цветовете, предпочели в интериора да присъстват много естествено дърво и зелени акценти.

Сполучливият краен резултат несъмнено се дължи на факта, че собствениците имали последната дума по отношение на много въпроси и те дейно участвали в изграждането на своя дом. Както сами ще забележите, функционалността е поставена на първо място, но по никакъв начин не е за сметка на дизайна.

Разпределението на помещенията не е променено драстично. Коридорът, както и двете санитарни помещения са преработени, така че да се получи голяма баня с тоалетна. Дневната с кухненския кът, както и голямата спалня, останали непроменени, а по-малката спалня е превърната в малък домашен офис.

В дневната са избрани френски прозорци, които внасят много повече светлина в тъмната и малка стая. Около големите прозорци е изградена стена от шкафове, а дълбоките дървени обръчи около тях, образуват две удобни ниши за сядане, перфектни за четене или за гости, за които няма достатъчно място. В семплите шкафове са вградени радиаторите и щорите, което придава минимален и изчистен вид на пространството.

Срещуположната стена приютила останалите мебели – кухненските шкафове и библиотеката. Собствениците пожелали малка и практична кухня, като за хора, които готвят малко. Интересна е облицовката на плота и стената зад него – обикновените едноцветни плочки, нарязани и подредени в специфичен мотив, създават геометричен декоративен ефект, а зелените акценти са точно това, от което собствениците се нуждаели. Островът със средна височина удвоява площта за готвене и служи и за бар при посрещане на гости.

Етажерката с отворени рафтове прави книгите част от интериора, а мебелите за сядане в двата къта следват тенденцията в апартамента със сивите ахроматични цветове и дърво с малки зелени акценти.

Санитарните помещения също следват ахроматичната цветова палитра, изпъквайки със сини акценти, като дори откриваме мозайка от плочки, подобна на тази в кухнята. В двете помещения има големи шкафове с огледални врати и допълнително осветление, които освен че успяват да скрият всичко, визуално разширяват помещението.

Малкото градско жилище се е превърнало в един чудесен модерен дом, който посреща със спокойствие и уют, притежава функционален интериор, а поддръжката му е лесна и спестява време, което може да се отдели за по-важните неща в живота.

За целия проект посетете страницата на IRchitect

Автори на проекта:
арх. Мартина Радева | арх. Славчо Филипов

Снимки:
Стефан Иванов