Изкуство и Общество

Това е последната надежда за Сирия (СНИМКИ)

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че няма изгледи да се постигне политическо решение за Сирия никъде другаде, освен на преговорите под егидата на ООН във Виена. Той нарече разговорите в австрийската столица „последната надежда“, предаде Reuters.

„Към днешна дата не се очертават никакви други изгледи в политическо отношение, различни от – последната надежда – срещата, която ще се състои утре във Виена под егидата на ООН. В нея ще участват воюващите страни и на нея се надяваме да бъде изработена програма за мир“, каза Льо Дриан във френския парламент.

Стафан де Мистура, специалният пратеник на ООН за Сирия, покани сирийското правителство и опозицията на двудневна среща в австрийската столица.

Това става във време, когато няма особени признаци за политически пробив, и няколко дни преди Русия, ключов поддръжник на сирийския президент Башар Асад, да приеме общонационален сирийски конгрес в Сочи.

В така наречения Женевски мирен процес Де Мистура председателства поредица междусирийски преговори. Мандатът му включва обсъждане на нови избори, реформи в управлението, нова конституция и борба срещу тероризма.

Враждуващите страни никога не са водили преки преговори, а едва преди осмия кръг от разговорите от Женевския процес през декември опозицията се обедини в единна делегация, което за пръв път създаде надежди за преки преговори.

Делегацията на сирийското правителст…