Изкуство и Общество

Русия обвини САЩ в масирана пропагандна атака

Руското външно министерство обвини Съединените американски щати в масирана пропагандна атака, коментирайки изявленията на Вашингтон за руско участие в химическите атаки на сирийска земя, съобщи РИА Новисти.

Постоянният представител на Русия в Организацията на обединените нации Василий Небензя заяви, че страната му предлага да се създаде нов международен орган за разследване на използването на химически оръжия във войната. В отговор американската представителка в ООН Ники Хейли заяви, че САЩ се противопоставят на предложението за създаване на нов механизъм.

В изявлението на руското външно ведомство се казва, че е предприета масивна пропагандна атака в опит да се очерни Русия и да се подкопаят усилията за мирно уреждане на сирийския конфликт. Сирия е в гражданска война от 2011 година насам.

Съединените американски щати и Русия, която е най-верният съюзник на Башар Асад, си отправиха взаимни обвинения през последните месеци за използването на химически оръжия срещу мирното население в Сирия. Много цивилни са убити с химически оръжия, сочат докладите на наблюдателите.