Бизнес и Политика

Най-добрите германски фирми в България (СНИМКИ)

За 14-та поредна година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди компаниите, които в най-голяма степен са допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения в рамките на една година. В четирите категории се състезаваха общо 32 компании. Най-ожесточена беше борбата в категорията „Корпоративна социална отговорност” – 13 броя.

Президентът на Република България Румен Радев припомни, че преките германски инвестиции за последните 20 години са 3 млрд. EUR и допълни, че не само парите и инвестициите са важни и не само фактът, че Германия създава тук реално работеща икономика и то в дългосрочна перспектива, важно е и че присъствието на германския бизнес у нас ни позволява да изградим един по-успешен модел, модел на развитие на икономика, на бизнес отношения, на отношения между икономика и държавни институции и най-важното модел на мислене.

Няколко са факторите, които маркират доброто сътрудничество между България и Германия. „Едното е рекордът в търговския обмен – над 7 млрд. EUR. Също така германските инвестиции нараснаха от 61 млн. EUR. Това също е добра цифра. През изминалите години нови германски инвеститори откриха България като тяхна локация и вече са сред нас. Други, които са вече активни, постигат нови успехи”, каза по време на официалната церемония по награждаването Тим Курт, президент на ГБИТК.

За последните 25 години търговският стокообмен между България и Герма…