Изкуство и Общество

Холандски агенти разбиха руски хакери

Агенти на специалните служби на Холандия са проникнали в компютрите на руска хакерска група, като е възможно да са достигнали до информация за атаките срещу Демократическата партия на САЩ през 2016 г., съобщи Volksrant.

Акцията е била насочена срещу група, която се нарича Cozy Bear. През 2014 г. холандските служби са наблюдавали групата в продължение на година, като дори са се сдобили със снимки на някои от хакерите.

От холандското вътрешно министерство не са коментирали официално информацията. От там обаче заявяват, че се „радват, че имат силни служби и разузнаване“.

„Ако холандците искат да разпалят истерия против Русия в САЩ, това няма как да бъде считано за нещо почтено“, заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Той призна, че все още не е виждал официална информация от холандските служби.

Действията на руските шпиони са били проследени през компютрите на Държавния департамент на САЩ.

Cozy Bear се считат за една от двете руски хакерски групи, които проникнаха в компютрите на Демократическата партия на САЩ. Счита се, че в следствие на това е била разкрита компрометираща информация за президентската кампания на кандидата на демократите Хилари Клинтън.

Смята се, че тази информация е помогнала за победата на президента на САЩ Доналд Тръмп на изборите.