Спорт

Кой треньор прибира най-много пари?

Мениджърът на английския гранд Манчестър Сити Хосеп Гуардиола е най-платеният треньор в света. Каталунският специалист и наставник на лидера в английската Висша лига печели по 19 милиона евро на година, разкрива испанският вестник „Ас”.

Повече от половината треньори в десетката на класацията са от английския елит. Втори в подреждането на мадридското издание е най-големият конкурент на Гуардиола и мениджър на градския съперник Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо, пише „Блиц“. Португалският специалист се разписва срещу 16 милиона евро на сезон.

Едва на трета позиция идва треньор извън рамките на английската Висша лига и това е аржентинският наставник на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне, който взима по 15 милиона евро на година при „дюшекчиите”, след като подписа нов договор до лятото на 2020 година.

В челната петица попадат още доскорошният португалски треньор на китайския Шанхай СИПГ Андре Вияш-Боаш с 13,5 милиона евро и мениджърът на Арсенал Арсен Венгер. Френският специалист получава по 10 милиона евро на сезон при „топчиите”.

Треньорът на европейския клубен шампион Реал (Мадрид) Зинедин Зидан взима по 9,5 милиона евро на година, а този на ПСЖ Унай Емери получава едва 3 милиона евро на сезон като най-платен във Франция.