Интериор

Свеж и практичен интериор на компактен апартамент [25 м²]

В статията ще разгледаме интересния интериор на един изключително малък апартамент, с площ от само 25 м². Дизайнът е дело на студиото Transition Interior Design, от където споделят, че при разработването на проекта са срещнали две основни трудности – малката площ на жилището и ограничения бюджет, с който разполагали собствениците.

За да избегнат големите разходи, дизайнерите решили да не преработват стените, а само да положат боя върху тях, а мебели да бъдат закупени от ИКЕА. Това веднага наложило преобладаването на скандинавския стил в интериора. За да се подобри декоративния ефект, една от стените, която е тухлена е била почистена и боядисана в бяло.

Както вече споменахме, студиото е с големина от скромните 25 квадратни метра, което не позволявало да се създаде отделна спалня. Дизайнерите отделили леглото от останалата част на стаята с рафтове за книги и декорации – решение, което изглежда много стилно и едновременно с това функционално. Такова разделение създава илюзията за уединение и в същото време не се превръща в пречка за свободното движение на светлината и въздуха.

Леглото в зоната за сън е поставено върху специално изградена платформа, която предлага вградени ниши за съхранение на различни домакински и сезонни предмети. Ярката тюркоазена стена в тази зона освежава интериора и леко променя възприятието за геометрията на стаята.

В малкото жилище е помислено и за кухненска част, въпреки, че собственика не готви активно. Тя е много компактна и предлага само най-необходимото, без ненужни и заемащи място модули и електроуреди. Забелязва се интересен кухненски гръб, който не само предпазва, но и притежава декоративна функция, благодарение на триъгълните плочки в различни цветове, които образуват свеж ритмичен модел.

Точно до кухненския модул е изградена система от лавици, където е намерил място си и големия телевизор. Срещу тази стена пък е същинската част на дневната зона, която предлага удобно канапе, масичка за кафе и малка трапезарна маса за двама.

Жълтият нюанс на декоративната възглавница и оранжевия стол се съчетават хармонично с тюркоазената стена и запълват стаята с цвят. Използването на тази техника е един от най-лесните начини за промяна на скучния бял интериор.

Малкото жилище доказва, че независимо от размерите си, един апартамент може да е свеж и функционален и то срещу скромен бюджет, стига да се вложат творческа мисъл и кретивни идеи в интериора.