Изкуство и Общество

Протест във Флорида срещу оръжията

Във Форт Лодърдейл, Флорида, беше организиран протест срещу оръжията – дни след поредния смъртоносен инцидент на американска земя, при който 17 души бяха убити. Полицията арестува 19-годишен тийнейджър, открил стрелба с огнестрелно оръжие.

Хиляди учители, ученици и родители призоваха да се променят законите по отношение продажбата на оръжия. Те искат по-стриктен контрол от страна на държавата, за да се избегнат подобни инциденти, съобщиха американските медии.

Демонстрацията даде политически израз на нарастващия обществен гняв след клането в гимназията във Флорида. На митинга пред сградата на федералния съд във Форт Лодърдейл 18-годишната Ема Гонзалес, ученичка от гимназията, оцеляла от стрелбата, осъди политиците, които отказват да затегнат контрола.

Американският президент Доналд Тръмп обвини ФБР, че не са си свършили работата. Преди стрелбата в службата е бил подаден сигнал за менталното здраве на 19-годишния Никълъс Круз, който откри стрелбата. Въпреки че силите на реда са имали информация, че той може да извърши нещо подобно, не са реагирали.