Бизнес и Политика

Нови 1200 работни места ще бъдат открити в Северозападна България

По програма „Работа“ в трите северозападни области Монтана, Видин и Враца ще бъдат наети 1200 безработни, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Монтана.
С най-голяма заявка е община Видин – 161 души, следват община Бяла Слатина – 143 души, Враца – 125, Лом – 91 души, Козлодуй – 79 души, Берковица – 56 души, Оряхово – 53 души, Мездра 48 души, Вършец 46 души, Мизия 45 души, Белоградчик – 41 души и т.н. В програмата са включени всичките общини от трите региона без Монтана, където равнището на безработицата е по-ниско от средното за страната.
Програма „Работа“ стартира пилотно в общините с най-голяма безработица от трите северозападни области Видин, Враца и Монтана от 1 септември 2017 година. За четири месеца беше осигурена работа на 1160 души. Сега в програмата ще бъдат включени не само трайно безработни и регистрирани в бюрата по труда, но и демотивирани хора, които не учат, не работят и не търсят работа, уточниха от службата по заетостта в Монтана.
През миналата година програмата се финансираше от държавния бюджет, докато сега ще се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на ЕС.
 

Източник: БТА