Изкуство и Общество

Русия се връща към тоталитаризма

Русия се връща към тоталитарния модел на управление. Това заяви ръководителят на социологическия център „Левада” Лев Гудков в интервю за немския вестник „Зюддойче цайтунг“.

По думите му в страната са дискредитирани всички демократични идеи, а президентските избори от 18 март ще бъдат само ритуал за потвърждение на правомощията на настоящия държавен глава на Русия Владимир Путин.

„Всичко е много предсказуемо. Още сега е ясно кой ще „победи“. Това не са никакви избори. Всъщност заради това трябва да бъде намерен друг термин. Това е ритуал за потвърждаване на правомощията на този, който вече е на власт“, обясни Гудков.

Директорът на центъра „Левада“ е категоричен, че Русия се завръща към тоталитаризма. Отговорността за пропуските на Путин се прехвърля на други институции – на министър-председателя, на правителството, на Държавната дума. Силната подкрепа за Путин, както и при други авторитарни режими, отразява слабостта на държавните институции. Полицията и правосъдието защитават държавата, а не правата на отделните граждани, констатира експертът.