Изкуство и Общество

НАТО заплаши Русия с война, ако повтори Крим

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия по никакъв начин не трябва да се чувства застрашена от страните в алианса. Въпреки това предупреди Кремъл да не повтаря сценария с анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна.

В интервю за Foreign Policy Столтенберг посочи, че ако се повтори ситуацията с Крим или Украйна, натовските сили ще реагират. В НАТО са осъществили най-голямото увеличение на колективната отбрана след Студената война.

По думите на генералния секретар тази реакция следва „агресивните действия на Русия“. Той посочи също така, че в Москва нарушават Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие и по този начин предизвикват нова ядрена надпревара.

Йенс Столтенберг каза също така, че модернизацията на ядреното въоръжение на Русия може да предизвика други европейски страни да разгърнат ядрената си програма. Руското издание „Лента“ припомня думите на президента Доналд Тръмп, че американският ядрен арсенал винаги ще бъде най-големият в света.

След анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниските си нива от Студената война насам.